Duurzame Bijenteelt
De traditionele bijenteelt in Noord-Uganda kent een aantal nadelen.
Om te beginnen worden er veel bomen gerooid om daar de holle boomkorven van te maken. Het bomenareaal staat toch al sterk onder druk door de groeiende vraag naar houtskool voor verwarming en kookdoeleinden.
Tijdens de honingoogst worden de korven zwaar berookt en de kolonies uitgeroeid. De honing is slechts geschikt voor eigen gebruik en/of het maken van bier. De stichting steekt veel energie in het omvormen van de traditionele manier van bijenhouden tot een meer duurzame.
De Kenian Tob Bar Hive (KTB) is daar heel geschikt voor.
De kast heeft losse raampjes en met weinig rook kan het volk behandeld worden. Door gebruik van een ‘bijenuitlaat’ kan de honing zonder gebruik van rook worden afgenomen.
Ervaringen leren dat met de KTB de honingopbrengst kan worden verdubbeld, honing die ook nog een hogere kiloprijs oplevert vanwege de veel betere kwaliteit, De KTB is met eenvoudige middelen zelf te produceren.