Bijenteelt in Uganda
De bijenteelt in Uganda is nog voornamelijk traditioneel. Men houdt de bijen in gevlochten korven of in holle boomstammen waar gedurende het seizoen weinig zorg aan wordt besteed. Op het moment van oogsten worden de volken met veel rook behandeld, wat vaak leidt tot de dood of het vertrek van het volk. De geoogste honing is meestal verontreinigd door asresten en heeft een duidelijke rooksmaak en daardoor niet geschikt voor de handel.
Er is in Uganda een tekort aan bijenvolken, de honingoogst blijft ver achter bij de vraag. The Ugandan Beekeepers Association schat dat er jaarlijks in heel Uganda 1500-3000 ton honing wordt geproduceerd, terwijl de markt het vijfvoudige zou kunnen verwerken.
Het oogsten van bijenwas en propolis staat in de kinderschoenen.
Een beperkt aantal bijenhouders in Uganda werkt met de Kenian Top Bar Hive (KTB). Deze kast met losse raampjes biedt de mogelijkheid om het traditionele ‘honing jagen’ om te zetten in een duurzame vorm van bijenteelt.
Voor het werken met de KTB is een gedegen opleiding nodig.
De KTB laten we op verschillende plaatsen maken bij lokale timmerlui voor een prijs tussen € 30,– en € 35,-
Op veel plaatsen is het om budgettaire reden niet mogelijk om gelijk te starten met de moderne KTB.
Daar wordt begonnen met de traditionele korf die dan niet van boomstammen wordt gemaakt maar van gevlochten bamboe. Dat is op veel plaatsen ruim aanwezig en bijna zonder kosten kan men met de nodige kennis zelf korven vlechten.
De bijenhouders wordt geleerd hoe ze met een minimum aan rook de honing uit een traditionele korf kunnen oogsten. Voor velen is beginnen met een traditionele korf een opstapje naar de moderne KTB.