Recente ontwikkelingen – April 2017

Eind maart werden we blij verrast met het nieuws dat de Hofstee Stichting ons werk in Noord- Oeganda met een prachtige donatie van € 5.000,– wil steunen. De exacte besteding van deze donatie is nog niet bekend, maar ons doel om dit jaar 1000 boerenfamilies te voorzien van een moderne bijenkast, de Kenyan Top Bar Hive komt steeds dichter bij. Hofstee Stichting: hartelijk dank voor uw bijdrage en het vertrouwen dat u hiermee uitspreekt.

Op donderdag 16 maart j.l. heeft secretaris Piet de Meester de eerste 150 Kenyan Top Bar Hives (KTB) overgedragen aan de Diima Parish Park Site Association.

Vertegenwoordigers van de Diima Park Site Association, de UWA, en onze stichting bij de overdracht van de materialen.
Vertegenwoordigers van de Diima Park Site Association, de UWA, en onze stichting bij de overdracht van de materialen.

Omdat de vereniging binnenkort de trainingen zelf gaat uitvoeren, werden er ook een beamer, een generator, snoer, een stabilisator en benzine voor een jaar geschonken. In juni a.s. volgt nog het programma ‘train de trainer’ en daarna moet de vereniging de trainingen zelf gaan doen. Uiteraard wel met begeleiding op afstand. Bij de overhandigingen waren ook functionarissen van de Uganda Wildlife Authority (UWA) aanwezig omdat een deel van de KTB’s zal worden ingezet om olifanten binnen het park te houden. In Diima en omgeving komen olifanten regelmatig roven op de akkers van de boeren. Alle KTB’s hebben een ingefreesd nummer, zodat een goede administratie mogelijk is.

De overhandiging van de 150 KTB’s en de andere goederen was mogelijk door bijdragen van een aantal particulieren, de stichting ‘Ontwikkelingssamenwerking Veere’ en het Hans Blankert Fonds van PUM Netherlands Senior Experts.

3
Een KTB voor elke gediplomeerde imker

1
Voorbereidingingen diploma uitreiking

 
In maart zijn er weer trainingen gehouden in Diima. De tweedaagse basiscursus trok, net als vorig jaar, weer volop belangstelling. Ongeveer een derde van de cursisten was vrouw. De bijenhouders die de tweedaagse basiscursus hebben voltooid, ontvangen een certificaat op naam dat recht heeft op toegang tot de nieuwe vervolgcursus ‘Werken met de Kenyan Top Bar Hive’.
Deze nieuwe cursus is in maart voor het eerst uitgevoerd. Maar liefst 140 bijenhouders waren (met hun nieuwe certificaat) aanwezig. Als beloning voor hun inspanningen kregen deze ‘gediplomeerden’ een KTB overhandigd.

De goedgevulde cursusruimte in Diima
De goedgevulde cursusruimte in Diima

Net als vorig jaar ontvangt Cooperation Gulu Natural Honey van onze stichting een microcredit om in het voorjaar van 2017 honing in te kopen. Vorig jaar heeft de coöperatie met het werkkapitaal een leuke winst kunnen realiseren, en het uitgeleende is keurig op tijd terugbetaald. Geld lenen bij een bank is in Oeganda bijna niet mogelijk vanwege de torenhoge rente. Dankzij de steun van een particuliere donateur kon onze stichting € 5.000,– overmaken naar de coöperatie. Uiterlijk 15 december moet de lening terugbetaald zijn.

 

 

 

Posted on