Recente ontwikkelingen: Oktober 2019

Project Jinja Honey Pride/Eastern Honey Pride Uganda

In het verslag van Augustus /September 2019 zijn we uitvoerig ingegaan op dit nieuwe project.

Voorzitter Theo Sinke is er van 16 september tot 4 oktober op bezoek geweest en heeft 14 groepen bezocht waarvan leden in augustus de trainingen hebben gevolgd. Persoonlijk heeft hij de door onze stichting geproduceerde cursusboeken aan de 45 deelnemers overhandigd.

Alle ‘geslaagden’ zijn nu in het bezit van de Jinja Honey Pride Beekeeping Manual.

Theo heeft zich met name geconcentreerd op het district Busia, vlak bij de Keniaanse grens. Er ontstonden levendige gesprekken met de mensen die de trainingen hadden gevolgd en er bleek grote behoefte aan nieuwe trainingen.

Daarnaast is er uitgebreid gesproken over het plan van aanpak voor het komende jaar. Behalve trainingen wordt ook gedacht aan het opstarten van een bedrijf dat ruwe honing verwerkt tot een eindproduct.

Voorzitter Theo Sinke overlegt over de toekomstplannen

Onze stichting start binnenkort met de fondswerving om de opgeleide bijenhouders van dit project te voorzien van beschermende kleding en gereedschap.

PEFO

Al eerder schreven we over PEFO, het Phoebe Education Fund for Orphans.

Zij zijn onze partner voor het produceren van beschermende kleding, gereedschap en moderne bijenkasten (de Kenyan Top Bar Hive). Tijdens zijn bezoek aan Oeganda heeft Theo hier ook overleg gevoerd over de toekomstige samenwerking.

PEFO beschikt over een moderne werkplaats die geschonken is door de Stichting Gered Gereedschap uit Nederland.

Project Bushenyi

In het kader van een PUM-Netherlands missie zijn er in Bushenyi trainingen verzorgd.

Naast het gebruikelijke 3-daagse programma is er ook een dag besteed aan de honingoogst, het persen, filteren en afvullen van de honing en de het opbouwen van een relatie met een afnemer/handelaar.

Een prachtige raat met honing die in Oeganda ongeveer net zoveel opbrengt als twee daglonen.

Op 4 oktober kregen de 50 geslaagden van de 4-daagse cursus hun certificaat overhandigd door de voorzitter van het district en werden daarmee deelnemer van het Primary Producer Partnership Program. (PPPP)

De vijftig trotse geslaagden met in het midden (wit overhemd) de gouverneur.

Deelname aan het PPPP zorgt dat de boeren/bijenhouders een eerlijke prijs krijgen voor hun producten (honing en was) en dat zij kunnen rekenen op steun van onze stichting. Ook de groep (44 personen) die we in december 2018 in Bushenyi trainden zijn lid van dit nieuwe loyaliteitsprogramma.

We bestelden voor het PPPP:

35 berokers, 25 imker overalls, 25 paar handschoenen, 25 kastbeitels en 25 luchtdichte emmers.

Behalve de emmers worden alle goederen door plaatselijke ambachtslieden vervaardigd en ook hier is het motto: de uitrusting en het gereedschap moeten gedeeld worden met de buren.

Posted on