Recente ontwikkelingen: Juli 2020

Apiary Support Eastern Uganda, ASEU

In juni konden we meedelen dat we heel blij waren dat ASEU een overeenkomst heeft gesloten met Dr. Wilfred Opio Wanyama. Dr. Opio zal in het werkgebied van ASEU 4 verwerkingsruimtes realiseren waar honing tegen een nette prijs zal worden ingekocht.

Hiermee is de keten gesloten. De boeren/bijenhouders krijgen een opleiding, ze kunnen uitrusting lenen bij hun groep en kunnen straks hun honing kwijt bij een betrouwbare handelaar.

Maar er was in het werkgebied van ASEU nog een activiteit waar we minder goed nieuws over hebben.

We waren getipt dat World Vision Uganda wel eens een goede partner kon zijn om ‘onze’ boeren/bijenhouders aan modern kastmateriaal te helpen. Vanaf maart is er contact geweest met deze organisatie. Eerst hebben we gevraagd om een donatie, maar toen dat niet kon is er gesproken over een microkrediet.

Die onderhandelingen zijn afgebroken toen bleek dat er 3% rente per maand betaald moest worden. Hiermee help je niet maar breng je mensen juist in de problemen, zeker bijenhouders die pas in het 3e jaar echt volop kunnen gaan oogsten en verdienen.

Er is nu contact met het Microfinance Support Centre dat leningen verstrekt op Islamitische grondslag. De boeren betalen geen rente, maar moeten een deel van de oogst afstaan. Het lijkt een beetje op de ‘tienden deel’ constructie uit de middeleeuwen. Wordt vervolgd dus.

Imkerij Poppendamme

Na tot half juni vanwege Corona gesloten te zijn geweest is de expositieruimte van Imkerij Poppendamme in Grijpskerke weer open voor bezoekers.

We hebben van de sluiting gebruik gemaakt om onze presentatie te vernieuwen.

Er is ook een nieuwe strooifolder en bezoekers kunnen weer doneren voor ons werk in Uganda.

Presentatie bij Imkerij Poppendamme in Grijpskerke.
Posted on