Recente ontwikkelingen: September 2021

Oeganda!!!!

De situatie in Oeganda is inmiddels zodanig verbeterd dat we het aandurven om de trainingen in het kader van ons Bees, Trees and 1000 Families-programma op te pakken.

Voorzitter Theo Sinke gaat van 3 tot 25 oktober op bezoek bij de 6 projecten van het programma om daar de voorbereidingen te treffen. Theo zal kennis maken met de trainers die opgeleid gaan worden en zal tevens alvast het educatieve materiaal bezorgen. Daarnaast gaat hij een meerdaagse cursus ‘Succesvol Ondernemen’ verzorgen voor 20 talentvolle jongeren.

Van 24 oktober tot 10 januari zal secretaris en bijendeskundige Piet de Meester bij ieder project 4 trainers opleiden. Deze trainers zullen vervolgens de nodige kennis overbrengen op de 1000 families van het programma. De trainers krijgen o.a. de beschikking over een brommer om ook afgelegen dorpen en woongroepen te kunnen bereiken.

Het Bees, Trees and 1000 Families programma wordt volledig gefinancierd door de AFAS-Foundation. Voor de goede orde: de bestuursleden van onze stichting betalen de reis- en verblijfkosten geheel uit eigen portemonnee.

Nieuw project

Nu het 1000-families-programma naar Oegandese maatstaven goed loopt, is er ook ruimte voor een nieuw project. En wel in Karuma, één van drie plaatsen waar je in Oeganda de Nijl kunt oversteken. Het (vracht)verkeer van Tanzania naar Congo en Zuid-Soedan vice versa trekt daar veel prostitutie aan.

Onze stichting gaat samenwerken met een lokale organisatie in Karuma die probeert om sekswerkers een ander bestaan te geven. Zie:

www.preciouslifefoundation.com.

Men heeft al activiteiten op het gebied van zeep maken, haar knippen en weven, maar het bijenhouden komt nog niet van de grond.

We starten in november met een eerste groep van 20 vrouwen, een tweede training staat op het programma voor maart 2022. Onze stichting verzorgt de opleiding en zal het project voorzien van beschermende kleding en gereedschap.

Het leven is goedkoop in Oeganda. Voor nog geen 500 euro kunnen we 20 vrouwen een andere weg bieden.

Karuma aan de Nijl, overdag een levendig plaatsje. ’s Avonds en ’s nachts is het er schimmig.
Posted on