Recente ontwikkelingen: Oktober 2022

Trainingen Succesvol Ondernemen

De laatste 2 weken van oktober heeft voorzitter en opleider Theo Sinke 2 maal een training Succesvol Ondernemen verzorgd bij Precious Life Foundation for Africa (PLFA). Dit in het kader van ons Empowering-project in Karuma aan de Nijl.

Aan belangstelling was er geen gebrek en aan motivatie al evenmin. Voor veel vrouwen is dit een unieke kans om een traject te volgen dat uiteindelijk moet leiden tot het opzetten van een eigen bedrijf(je).

Een deel van de training wordt verzorgd door onze manager Maltina, die een uitstekend rolmodel is voor deze cursisten.

En na drie dagen hard werken is er dan de beloning: het certificaat waarmee een volgende stap gezet kan worden. Over dit vervolg zullen we ingaan bij de komende ‘recente ontwikkelingen’.

Koken op de zon

Dank zij de fantastische steun van de AFAS-Foundation was PLFA in staat om apparatuur te kopen om voor 60 cursisten en stafleden op de zon te koken. In Karuma kan dat gemiddeld 220 dagen per jaar.

Solar Cooking is een prachtig alternatief voor het traditionele koken op houtskool of brandhout dat op grote schaal leidt tot ontbossing en erosie. We hopen uiteraard op spin-off; dat de cursisten deze kennis meenemen naar de plek waar ze uiteindelijk gaan wonen.

Voor de dagen dat de zon niet voldoende aanwezig is, beschikt PLFA nu ook over energiezuinige ‘gewone’ koopapparatuur.

De in Oeganda vervaardigde apparatuur wordt hier gemonteerd en vervolgens volgt de demonstratie.

Men leert hoe het brandpunt van de parabolische spiegel gericht moet zijn op de pan of ketel en dan is het resultaat verbluffend. ‘Dit gaat werken’ horen we iemand zeggen. De flinke kostenbesparing op kookbrandstof is een bijkomend voordeel voor PLFA.

Posted on