Recente ontwikkelingen: November 2022

Empowering Women by Beekeeping Skills

In Karuma zijn eind van deze maand de opleidingen haarverzorging, kleermaken en catering na 12 weken afgerond. Door de Ebola-perikelen was het helaas niet mogelijk om een mooie afsluitende ceremonie te houden met de 40 meisjes/vrouwen. Dat houden ze tegoed.

In december vinden de intakegesprekken plaats met de nieuwe kandidaten. De belangstelling voor de opleidingen is enorm, heel veel jonge vrouwen krijgen een afwijzing te horen omdat er eenvoudigweg niet genoeg plaats is. Zij zullen moeten wachten tot een volgende ronde.

De kapsters aan het werk, sommigen oefenen op modelhoofden.

De opleiding bijenhouden is nog niet gestart en dat komt omdat er nog geen geschikte accommodatie is. Voor de training en later het vlechten van korven is een overkapping nodig die beschermt tegen zon en regen.

De overkapping moet komen op een terrein dat eigendom is van Precious Life Foundation for Africa, onze partner in Karuma.

Met constructeur Denis Amot (lange man in witte blouse) is ter plekke de bouw besproken. Het terrein (8.000 m2) zal verder worden ingericht als regeneratieve tuinderij. Geprojecteerd is ook de aanleg van een waterput van 32 meter diep met een pomp op zonne-energie.

Bijenhouden voor imkers met een beperking

Al lang leeft er bij onze stichting de wens om een project op te zetten voor imkers met een beperking. Dat kan nu onverwacht snel van start gaan.

In de eerst plaats vanwege de actie die afgelopen zomer is gehouden bij Imkerij Poppendamme. De vele euro’s die in de Oegandese bijenkast zaten leverden een totaal bedrag op van € 599,70

Marian Peterson (Imkerij) is klaar met tellen

Afgelopen maanden hebben we ook regelmatig bedragen op onze rekening bijgeschreven gekregen die we niet thuis konden brengen. Waarschijnlijk ook afkomstig van de bezoekers aan de imkerij. Imkerij Poppendamme gaat ook volgend jaar door met deze actie waar we heel blij mee zijn.

En dan kwam er opeens het prachtige bericht dat het Umoja Fonds van BLØF ons opnieuw gaat steunen. Het is nu mogelijk om de 12 reeds geselecteerde imkers op te leiden en hen, plus hun buddy’s te voorzien van beschermende kleding en gereedschap. Er is ook ruimte voor bijzondere hulpmiddelen zoals krukken of een rolstoel. De trainingen voor dit programma beginnen al op maandag 5 december.

Norman, Peter, Bas en Pascal, opnieuw ontzettend bedankt voor jullie vertrouwen en dat natuurlijk vooral namens de mannen en vrouwen die we nu kunnen helpen om een betere toekomst op te bouwen.

Posted on