Recente ontwikkelingen: December 2022

Empowering Women by Beekeeping Skills

Nadat in Karuma de eerste 40 cursisten van de opleidingen haarverzorging, kleermaken en catering uit zijn gestroomd, is men gelijk aan de slag gegaan met de intakeprocedure voor de groep die in januari zal beginnen.

Er is even tegenslag geweest door de ziekte van directeur Grace Alezoyo. Grace moet het even rustig aan doen, maar gelukkig beschikt de Precious Life Foundation for Africa binnen de staf over voldoende deskundige mensen om wat taken over te nemen.

Verder is er op 8 december een evaluatiebijeenkomst geweest met de AFAS Foundation, sponsor van het prachtige project om 200 jonge vrouwen een meer menswaardig bestaan te bieden. Door omstandigheden en wat nieuwe inzichten was het oorspronkelijke projectplan niet meer actueel. Dit is tijdens de bijeenkomst bijgesteld.

Wat blijft is de doelstelling dat de Precious Life Foundation vanaf april 2024 helemaal op eigen benen moet staan.

Bijenhouden voor imkers met een beperking

Begin december zijn op 4 verschillende plaatsen de trainingen verzorgd voor deze doelgroep. Er waren vooraf 15 mensen geselecteerd en voor iedereen was een buddy beschikbaar.

De trainingen waren diep in het schitterende achterland, ook wel de Parel van Afrika genoemd. We hadden geluk dat het droog was, anders zijn deze plaatsen onbereikbaar.

Lisa (Lisa Honey Pride Mayuge) was van grote waarde bij de trainingen, ze kent het bijenvak en spreekt een aantal lokale talen. Voor het eerst moest ze samenwerken met een doventolk en dat ging prima.

Op een van de locaties kregen we plotseling bezoek van een dansende en joelende menigte. We vreesden even dat de kookpot stond te wachten, maar gelukkig bleek het een traditionele manier om bezoekers te verwelkomen.

Door de prachtige donatie van het Umoja Fonds van BLØF ontvangen alle opgeleide imkers en hun buddy’s nu beschermende kleding en gereedschap. En dank zij de actie bij Imkerij Poppendamme ( zie november) krijgt imker Mr. Cyrus zelfs een gloednieuwe driewielrolstoel!

Een woord van dank

Ook dit jaar konden we weer rekenen op bijdragen van verschillende kanten. We willen iedereen ontzettend bedanken voor de fantastische steun voor ons werk in Oeganda en het vertrouwen in onze stichting.

Een speciaal woord van dank gaat natuurlijk uit naar de AFAS Foundation die het mogelijk maakt om in Karuma het prachtige Empowering project uit te voeren.

De stichting heeft, met al jullie hulp, ontzettend veel werk kunnen verrichten dit jaar. En dat gaan we in 2023 ook weer doen.

Theo Sinke, voorzitter

Piet de Meester, secretaris

Ko Poppe, bestuurslid

Posted on