Recente Ontwikkelingen: Juni 2023

Precious Life Foundation for Africa (PLFA) /AFAS-Foundation

In ons mei-bericht maakten we melding van op handen zijnde wijzigingen in de programma opzet bij PLFA. Dit naar aanleiding van het bezoek van een AFAS delegatie aan ons project in Karuma eind april. Inmiddels is daar duidelijkheid over.

Voor de nieuwe groep die op 3 juli instroomt gaan de opleidingen haarverzorging, kleermaken en catering van 3 naar 4 maanden. Er komt een extra dag algemene vorming met rekenen, lezen, schrijven, EHBO, seksuele voorlichting en Rakaraka, een traditionele dans waarbij de deelnemers hun gevoelens kunnen uiten.

Onze brigade in Karuma, vlnr. Sophia, Lisa en Maltina

Voor Sophia en Lisa was het half juni een spannende week: voor het eerst hebben zij de opleiding bijenteelt voor alle cursisten verzorgd zonder onze aanwezigheid. Uiteraard waren ze best zenuwachtig, maar het is allemaal heel goed verlopen. Sophia is aangesteld als consulent voor het bijenteeltprogramma bij Precious Life.

Uiteindelijk krijgt deze organisatie 10 bijenstanden met in totaal 400 korven, maar we hebben geconstateerd dat extra ondersteuning nodig om het allemaal in goede banen te leiden.

Sophia is, net als Lisa, beroepsimker met een eigen bedrijf, en zij moet bij PLFA voor de kwaliteitsimpuls gaan zorgen. Uiteraard met onze expertise op de achterhand. Maltina is als business coach mede belast met de uitgave van de micro-leningen en bezoekt de meisjes die al een eigen bedrijfje zijn begonnen.

Hierover vernemen we goede berichten.

Umoja-Fonds (BLØF)

Opnieuw hebben de muzikanten van BLØF besloten om een activiteit van onze stichting te steunen. Het gaat om een solar cooking project bij onze ‘eigen’ Apiary Support Eastern Uganda (ASEU).

ASEU ondersteunt een flink aantal vrouwengroepen op het gebied van de bijenteelt. Deze groepen komen wekelijks of tweewekelijks bij elkaar waarbij ook gekookt wordt. Dat gebeurt traditioneel op houtskool waarvoor uiteraard bomen gekapt moeten worden. Ontbossing is een enorm probleem. Het is in Oeganda mogelijk om gemiddeld 220 dagen per jaar op de zon te koken.

Door de prachtige bijdrage uit het Umoja-Fonds krijgen nu alle ASEU-groepen de noodzakelijke uitrusting om op een meer omgevingsvriendelijke manier de maaltijden te bereiden.

Bas, Peter, Pascal, Norman, ontzettend bedankt voor jullie nieuwe donatie!

 

 

Posted on