Recente ontwikkelingen: Juli-Augustus 2023

Precious Life Foundation for Africa (PLFA)

Begin augustus zijn we op bezoek geweest bij ons grote project in Karuma waar uiteindelijk in totaal 260 jonge vrouwen – meisjes vaak nog – een opleiding krijgen in kleermaken, haarverzorging, catering en bijenteelt. Kippenhouden volgt binnenkort en wellicht later ook nog houtbewerking.

Het nieuwe gebouw voldoet uitstekend en het was hartverwarmend om de cursisten aan de slag te zien, enthousiast werkend aan een toekomst zonder mensonterende omstandigheden.

PLFA zit nu in een overgangsfase waarin het project meer op eigen benen moet komen te staan. Uiteindelijk zal op 1 november 2024 onze steun helemaal stoppen.

Zorgenkindje blijft nog altijd de bijenteeltafdeling, die in de toekomst juist de grootste inkomstenbron moet worden.

Links op de foto is Sophia die we hebben aangesteld als consulent bijenhouden.

Zij moet de druk op de ketel houden en er mede voor zorgen dat PLFA in 2024 beschikt over 10 bijenstanden met 400 korven/kasten, een goed uitgeruste verwerkingsruimte en een winkel. Dit prachtige project in Karuma wordt voor 100% gefinancierd door de AFAS Foundation uit Leusden.

Solar Cooking bij Apiary Support Eastern Uganda (ASEU)

Door een hele mooie donatie van het Umoja-Fonds (BLØF) kan onze satellietorganisatie ASEU nu het koken op de zon introduceren bij een aantal vrouwengroepen die deelnemen aan de programma’s.

Het koken doet men traditioneel op houtskool, ontbossing is een ernstig probleem in Oeganda. Koken op de zon kan, vanwege de ligging op de evenaar, gemiddeld op 220 dagen per jaar.

Manager Maltina schroeft hier een parabolische spiegel in elkaar. Een keteltje water kookt in minder dan 10 minuten!

De vrouwen van de cursusgroepen komen uit een wijde omgeving. We hopen uiteraard dat ze de nieuwe kennis meenemen naar hun woonplek en daar toepassen.

De officiële overdracht is altijd een feestelijke gebeurtenis. Naast de parabolische schotel zien we hooidozen, hooimanden en energiezuinige oventjes voor de dagen dat er niet op de zon gekookt kan worden.

Solar cooking kost wel wat tijd om het goed onder de knie te krijgen.

Donaties

Er gaat geen maand voorbij of we krijgen wel donaties op onze rekening gestort. Vaak komen die van bezoekers aan Imkerij Poppendamme die daar onze infohoek hebben bekeken.

En we hebben op Walcheren een paar trouwe supporters in de vorm van de PKN-kerken in Serooskerke en Oostkapelle van wie we onlangs weer hele mooie bijdragen mochten ontvangen.

De donaties gaan in de pot voor een project dat we met ASEU willen opzetten voor imkers met een beperking.

Alle gevers: ontzettend bedankt.

Posted on