Recente ontwikkelingen: September 2023

Precious Life Foundation for Africa (PLFA)

Op 8 september is er in Leusden een bijeenkomst geweest met het bestuur van de AFAS-Foundation. Projectbegeleider Yasmine was daar natuurlijk ook bij, voorzitter Theo Sinke deed het woord namens onze stichting.

Er is uitgebreid gesproken over het exit-programma.

PLFA moet langzaam toewerken naar een situatie waarin men niet meer afhankelijk is van hulp uit Nederland. Van 1 november 2023 tot 1 november 2024 is er een overgangsfase waarin er sprake zal zijn van een geleidelijke afbouw van die steun. Dit belooft best een spannende periode te worden!

Ondertussen gaan de opleidingsactiviteiten in Karuma gewoon door. De huidige groep van 40 meisjes heeft in september deelgenomen aan een basistraining bijenhouden. Bijenhouden is heel geschikt als bijbaan, in Oeganda is het heel normaal om verschillende inkomstenbronnen te hebben. De trainingen zijn weer gegeven door Sophia (scherm) en Lisa (laptop).

Beide vrouwen zijn door ons opgeleid en eigenaar van een imkerijbedrijf. Zij vormen een prachtig rolmodel voor de cursisten, waarvan een flink aantal heeft aangeven met bijenhouden te willen beginnen.

Tijdens de training wordt er ook in kleine groepjes gewerkt rond opdrachten als: ‘hoe selecteer ik een plek voor m’n bijenkasten’, ‘wat is de juiste manier om een korf op te hangen’ en ‘hoe krijg ik bijen in m’n korf’. Bij het werken in de sub-groepjes spat het plezier ervan af.

Imkervrienden

Onlangs was de laatste lesdag van de Basiscursus Imkeren 2023 Walcheren, De Bevelanden en Zeeuws Vlaanderen. Één van de cursisten die bij Imkerij Poppendamme onze presentatie heeft gezien, nam het initiatief voor een spontane inzameling t.b.v. van onze activiteiten in Oeganda. Die actie heeft € 340,– opgebracht.

Marja, ontzettend bedankt voor mooie initiatief en dank uiteraard ook aan onze Zeeuwse imkervrienden voor hun bijdrage.

 

Posted on