Recente ontwikkelingen: Oktober 2023

Precious Life Foundation for Africa (PLFA)

Inmiddels weten we dat de AFAS-Foundation ook het laatste gedeelte van ons programma in Karuma zal ondersteunen. Het betreft de periode van 1 november 2023 tot 1 november 2024 waarin er sprake zal zijn van een geleidelijke afbouw van de steun, uiteindelijk leidend tot een project dat helemaal op eigen benen moet staan.

De komende tijd zullen 3 groepen van ieder 33 deelnemers worden opgeleid tot kleermaker, haarverzorger, catering assistent of houtbewerker. Iedereen krijgt daarnaast een basisopleiding bijenhouden en tuinieren.

Tijdens de laatste opleiding bijenhouden was er door wat miscommunicatie een gebrek aan vlechtmateriaal om lokale korven te vervaardigen.Daarom is deze praktijktraining nog een keer overgedaan, ook nu weer verzorgd door onze ‘bijenteeltspecialisten’ Sophia (links) en Lisa (rechts).

Deze keer liep alles op rolletjes.

Ander goed nieuws is dat de bijenteeltafdeling van PLFA nu op volle toeren draait.

We zien consulent Sophia and Head Beekeeping Mr. Johhny bij de eerste bijenstand die voorzien is van moderne Kenyan Top Bar Hives (KTB)

De overige 6 bijenstanden zullen van traditionele vlechtkorven ook geleidelijk overschakelen op KTB’s die meer kilo’s honing leveren van betere kwaliteit.

Actie Imkerij Poppendamme – Straatkinderen

Al een aantal jaar hebben we een info-hoek bij Imkerij Poppendamme in Grijpskerke waar bezoekers kennis kunnen nemen van ons werk in Oeganda. Het is mogelijk om een kleine donatie te doen in de KTB die daar opgesteld staat.

Dit seizoen was de opbrengst € 666,45! een bedrag dat we gaan gebruiken voor een nieuw project met straatkinderen in Lira.

We zullen een groep van plm. 10-15 kinderen van de straat halen en hen een opleiding geven in bijenteelt en tuinieren. Het is de bedoeling om dit project in de komende tijd geleidelijk uit te bouwen.

Alle gulle gevers van Poppendamme die hun mailadres leesbaar hebben achtergelaten zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de opbrengst en de besteding.

Alle gevers hartelijk dank, uiteraard ook namens de kinderen uit Lira die we nu kunnen helpen.

Marian van de imkerij bezig met de jaarlijkse telklus.

Posted on