Recente ontwikkelingen: November 2023

Precious Life Foundation for Africa (PLFA)

Nu per 1 november de reguliere ondersteuning van de AFAS Foundation tot een eind is gekomen, moet het project verder toewerken naar een situatie waarin het op eigen benen zal staan.

Onze voorzitter Theo Sinke is in Karuma op bezoek geweest en heeft overleg gehad met de PLFA staf over de nabije en de verre toekomst.

Er zullen binnen het project een aantal belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd. Zo zullen de cursisten een kleine bijdrage moeten betalen en wordt de doelgroep verruimd. Ook zal er met een kleinere staf gewerkt worden.

Met de bijenteeltafdeling gaat het nu heel voorspoedig. Men is bezig om de gevlochten korven geleidelijk te vervangen door moderne Kenyan Top Bar Hives (KTB) die allemaal in de eigen timmerwerkplaats zijn/worden vervaardigd.

Met de 10 bijenstallen met inmiddels 335 korven/kasten komt de doelstelling van 400 stuks in zicht. De teller voor de KTB’s staat op 172!

In Karuma is ook weer de 3-daagse training ‘Succesvol Ondernemen’ verzorgd.

De belangstelling blijft groot, 40 cursisten en dat is gelijk ook wel het maximum voor een dergelijke training. Na afloop krijgt iedereen uiteraard een certificaat.

Ook bij deze trainingen is er sprake van een geleidelijke terugtrekking van onze stichting. Tot nu toe had voorzitter Theo een belangrijke rol, maar vanaf volgend jaar zal o.a. business coach Maltina (foto) de cursus verzorgen.

Nieuwe projecten

Onze stichting is begonnen met de fondswerving van 2 nieuwe projecten.

Met ‘Beekeeping With Differences’ willen we 100 imkers met een beperking en hun 100 buddy’s opleiden en voorzien van beschermende kleding en gereedschap.

Vanwege de verspreide woonlocaties en de beperkte vervoersmogelijkheden zullen de trainingen in kleine groepjes worden verzorgd. Verder zijn de trainingen op het platteland alleen mogelijk tijdens de droge periodes rond januari en augustus.

Het programma ‘Bye Bye, Lira Streets’ en ‘Bye Bye, Jinja Streets’ richt zich op straatkinderen in Lira en Jinja.

Het plan is om een stuk grond te kopen waarop een leerproject wordt gerealiseerd. Uiteraard krijgen de kinderen een opleiding in de bijenteelt, maar de meeste tijd zal worden besteed aan werken in de tuin, waar bomen en struiken zullen worden opgekweekt voor herbeplantingsprogramma’s.

Het project zal worden uitgevoerd met onze partners Prime Honey Ltd. en Lisa Honey Pride Mayuge Ltd. met wie we in het verleden al vaker succesvol hebben samengewerkt.

Posted on