Recente ontwikkelingen: Maart 2024

Precious Life Foundation for Africa (PLFA)

Alweer ruim 2 jaar geleden heeft onze stichting een plan ontwikkeld om in Karuma aan de Nijl 200 kwetsbare jonge vrouwen van hun ellendige leefomstandigheden te verlossen en hen een opleiding te geven tot bijenhouden, kleermaken, haarverzorging, catering en tuinwerk. Later kwamen daar kippenhouden en houtbewerking nog bij.

Dit project kon op 18 mei 2022 van start gaan toen de AFAS Foundation bekend maakte dat ze het project – Empowering Women by Beekeeping Skills – volledig zou financieren. Voor onze stichting kon die dag de vlag uit!

De doelstelling van het project is tweeledig:

– 200 meisjes en jonge vrouwen, levend in een achterstandsituatie, een toekomst bieden met eigen inkomsten.

– het project zodanig vorm geven dat het vanaf 1 november 2024 volledig op eigen benen kan staan.

Beide doelstellingen lijken nu binnen handbereik!

De toekomstige inkomsten van PLFA moeten hoofdzakelijk komen uit de bijenteeltafdeling. Honing is duur in Oeganda, de vraag is groter dan het aanbod. Kansen dus voor ondernemers, maar daar was men bij PLFA lange tijd niet van overtuigd. Gelukkig is het tij nu gekeerd.

In maart hebben ‘onze’ bijenspecialisten Sophia en Lisa een uitgebreide training verzorgd voor de staf van PLFA. Alle aspecten van de beroepsmatige bijenteelt zijn behandeld, ook marketing en wetgeving. Het doet ons ontzettend goed dat we deze opleidingsactiviteiten nu volledig aan Sophia en Lisa kunnen overlaten.

Lisa legt uit hoe je het volume van een bijenkast moet aanpassen aan de grootte van het bijenvolk.

 

Sophia geeft hier instructie over het oogsten van honing. Dat kan alleen ’s nachts vanwege de agressiviteit van de Afrikaanse honingbij.

Met ontwikkelingswerk weet je het nooit, maar het lijkt er op dat de stichting zich in november 2024 met een gerust hart kan terugtrekken van het project bij PLFA in Karuma. We kunnen het dan helemaal aan hen overlaten.

Posted on