Recente ontwikkelingen: Juli-Augustus 2024

Beekeeping With Differences

De eerste cyclus van dit opleidingsprogramma voor imkers met een beperking en hun buddy’s zit erop. Het programma word uitgevoerd in kleine groepjes, de deelnemers wonen doorgaans ver uit elkaar.

Door de slechte wegen op het platteland kan er alleen gewerkt worden in een droge periode. Die is nu achter de rug, in januari volgt de tweede cyclus die ook weer zal worden uitgevoerd door onze vertrouwde samenwerkingspartners Apiary Support Easter Uganda (ASEU) en Lisa Honey Pride Mayuge.

Voor deze eerste cyclus hadden we een budget overgemaakt voor de opleiding en uitrusting van 16 mensen. Dat bleek wat ruim bemeten. In een nogal corrupt land als Oeganda loop je dan het risico dat het geld in verkeerde zakken terecht komt, maar hier dus niet.

In plaats van 16 bijenhouders, zijn er 22 opgeleid en uitgerust met beschermende kleding, gereedschap en hulpmiddelen. Well done dear partners!!!!!!

Precious Life Foundation for Africa (PLFA)

In Karuna zitten we in de eindfase van dit prachtige project waarbij 200 kwetsbare meisjes en jonge vrouwen zijn opgeleid en uitzicht hebben gekregen op een menswaardig bestaan.

Alleen Sophia is als bijenteeltdeskundige namens onze stichting en de AFAS Foundation nog direct betrokken bij PLFA.

Het aantal bijenvolken groeit gestaag en in januari a.s. zou er voor het eerst een echte grote honingoogst binnengehaald moeten kunnen worden. De doelstelling voor januari is minimaal 1000 kg!

Bye Bye Jinja Streets

Hoewel de fondswerving voor dit nieuwe project (straatkinderen) nog loopt, zijn we inmiddels zover dat we een stukje grond kunnen aankopen. Daarop moeten een groententuin, een bijenstal en een timmerwerkplaats komen.

Vanwege de stekerigheid van de Afrikaanse bijen zijn we op zoek naar een locatie aan de rand van Jinja.

Ergens in deze prachtig groene omgeving hopen we het project te kunnen realiseren. Helaas kunnen we niet zelf actief meedoen aan de zoektocht naar een stuk grond. Zo gauw je hier als Europeaan je hoofd om de hoek steekt, gaat de prijs omhoog.

Posted on